Врез: Білосніжні пляжі та високі пальми, старовинні храми та тайські печери, екзотичні фрукти та морепродукти на будь-який смак - завдяки всьому цьому Таїланд є одним із найпопулярніших напрямків для відпочинку серед туристів із усього світу.
Країна: Таїланд

Земля контрастів

Ця країна підкорює своїм різноманіттям. Тут скляні хмарочоси є розташовані поряд з бунгало, а нічні клуби - зі старовинними храмами, прикрашеними золотом. Тут можна пообідати в місцях, які входять в топ найкращих ресторанів світу, або перекусити на жвавих вуличних ринках. Тут можна розслабитися під ніжним сонцем на райських пляжах або відчути прилив адреналіну під час катання на водних мотоциклах.

Інтерес гостей до Таїланду регулярно підігріває також і кінематограф, котрий яскраво відібражає всі місцеві види. Компанія друзів з "Похмілля у Вегасі-2" знатно відірвалася на даху висотки Lebua State Tower в Бангкоку, в мальовничій бухті Майя-Лей на острові Пхі-Пхі знімали знаменитий фільм "Пляж" з Леонардо Ді Капріо, а провінція Пханг-Нга недалеко від Пхукета прославилася завдяки фільмам про пригоди Джеймса Бонда.


Краєвиди Пханг-Нга своїми очима пощастило побачити і телеведучій, ресторатору і кулінару Тетяні Литвиновій. Вона каже: затока вразила своїми неймовірними острівцями і печерами з сталактитами і сталагмітами.


А ще Тетяна відвідала Сіміланскі острови, які підкорили її білосніжним кораловим піском і блакитною водою. Телеведуча також відмічає і м'який клімат Таїланду і велику кількість природних заповідників. Але зізнається: крім природи їй дуже запам'яталися також місцеві жителі, тайці. Тим, що вони завжди посміхаються - немов на рекламних плакатах.


"Мені близька їх філософія життя - радіти всьому, що відбувається, і приймати людей і життя такими, які вони є. Тому в Таїланд хочеться повертатися знову і знову, щоб відпочити від міської метушні, зарядитися, наповнитися сонцем і посмішками ", - додає Литвинова.

 

На будь-який смак

Таїланд - країна, в якій є розваги на будь-який смак і бюджет. Відпочинок тут може бути по-справжньому багатоформатним. Тим, хто планує відпустку з сім'єю і дітьми, обов'язково варто відвідати місцеві музеї, аквапарки і заглянути в величезний океанаріум в Бангкоку. У Таїланді - безліч зоопарків і ферм, де можна поспостерігати за найрізнішими тваринами: крокодилами, черепахами, слонами та мавпами.
Любителів активного відпочинку чекає рафтинг і сплави на бамбукових плотах, банджо-джампінг, водні мотоцикли, параплани і скелелазіння. А поціновувачі дайвінгу та снорклінгу знайдуть десятки відмінних локацій для того, щоб зануритися в найчистішу прозору воду, поспостерігати за екзотичними рибами. Наприклад, на острові Ко-Тао, який є однією з кращих локацій в світі для спостереженням за підводними красотами.


Ну а для тих, хто надає перевагу неспішному відпочинку, в Таїланді завжди відкриті місцеві пляжі відразу на двох різних узбережжях. Із західного боку Таїланд омивається Андаманським морем, а зі сходу - Сіамською затокою. Саме тому місцеві пейзажі по одну і по іншу сторону півострова трохи розрізняються. Так, наприклад, узбережжя Андаманського моря характерно мальовничими скелями, верхівки яких потопають у зелені.


І з одного, і з іншого боку півострова можна орендувати житло на будь-який смак, за бажанням - навіть з персональним виходом до моря. Невелике затишне бунгало на березі або ж п'ятизірковий готель класу люкс - вибір залежить тільки від вас.


Гастрономічний рай

Таїланд - це справжня мекка для гастрономічних гедоністів. Значну частину тутешнього меню складають морепродукти, і все - свіжого улову, прямо з моря. Тетяна Литвинова особливо виділяє два види риби, яка рідко зустрічається у нас, а в Південно-Східній Азії подається тільки в гарних ресторанах. Це Red Snapper, він же кампечінскій луціан, і групперов - риба із сімейства окунів.
Однак тайська кухня славиться не тільки морепродуктами. Тайці також їдять багато м'яса. Литвинова склала невеликий список місцевих страв, які must try кожен турист:
"Найголовніше, що потрібно спробувати в Таїланді - це локшина Пад-Тай, супи Том-ям та Том-кха, салат із зеленої папайї, десерт Манго Стікі Райс і Пананг Гай - курка, обсмажена в каррі і подана в кокосовому кремі".


У Таїланді - дійсно широке розмаїття фруктів і овочів. Одних тільки бананів тут - більше двадцяти видів, а манго - понад сорок. Є й досить екзотичні для нас фрукти, такі як: гуава, дуріан, тангерін, саподілла, мангостін, рамбутан. Овочі в тайської кухні кладуть і в супи, і в основні страви, готують на пару або в воці.


"Найекзотичнішою і найулюбленішою стравою тайської кухні був і залишається soft-shell-crab. Це м'який краб без панцира, який вони готують так, що його можна їсти цілком. Його, як правило, смажать у фритюрі - це дуже-дуже смачно ", - говорить Литвинова.
Що стосується напоїв, то в Таїланді вона радить обов'язково спробувати місцеве пиво, освіжаючу лайм-соду, фреші з манго, кавунів і сік з молодих кокосів.


"Найголовніше правило тайської кухні - у страві має бути дотриманий баланс п'яти смаків: кислого, солоного, гострого, гіркого і солодкого, - додає кулінар. “Ще цікаво, те що їдять вони за допомогою ложки і виделки, причому вилка використовується для того, щоб покласти їжу з тарілки в ложку".
Однією з особливостей тайської кухні Литвинова називає сервіровку страв. У цій області кухаря - справжні художники. Вони віртуозно володіють технікою карвінгу - мистецтва художньої вирізки по фруктам. Їжа повинна бути подана вишукано і красиво, і це негласне правило - закон.


По-справжньому безпечний відпочинок

Пандемія коронавіруса COVID-19, яка охопила планету на початку цього року, внесла свої корективи в плани мандрівників. З іншого ж боку, поки кордони держав тимчасово закриті, природа отримала унікальну можливість перепочити і відновитися після незліченного потоку туристів.
Світові авіакомпанії, в свою чергу, готуються до відновлення повноцінного сполучення між країнами і впроваджують нові правила - щоб мандрівники відчували себе комфортно і захищено при будь-яких умовах.
Наприклад, Qatar Airways, які неодноразово очолювали список найкращих авіакомпаній у світі, вже ввели ряд відповідних норм. Тепер усім пасажирам на борту вимірюють температуру і видають персональні гігієнічні набори, що включають рукавички, маски і санітайзер. Бортпровідники одягнені в захисні костюми, а співробітники аеропорту в Досі - точці, яка є популярним стикувальним вузлом при довгих перельотах - носять спеціальні шоломи з вбудованими датчиками вимірювання температури пасажирів. Соціальної дистанції тепер легше дотримуватися завдяки відміткам, нанесеним на підлогу в аеропорту. А дезінфекцією в залах очікування займаються роботи.
Це означає, що вже зараз всі, хто так сильно скучив по подорожам, можуть планувати свій довгоочікуваний відпочинок, вибирати кращі напрямки і пакувати валізи в очікуванні швидкої, хвилюючої зустрічі з пейзажами Південно-Східної Азії. Полетіли!