Врез: Далека, пристрасна й таємнича Арентина вабить непізнаними насолодами. Одна з таких — славетні вина, виплекані по той бік екватора, в іншій півкулі планети.
Країна: Аргентина

Виноробство в Аргентині нерозривно пов’язане з туризмом, а туризм — із виноробством. Тут існує кілька масштабних ініціатив, які об’єднують ці дві сфери. Надзвичайно успішний досвід вочевидь іде на користь місцевим та іноземним мандрівникам.

 

Туризм + вино = енотуризм

Серед такого роду ініціатив — «Винні маршрути» та «Винні дороги», якими опі­куються різні провінції, державні й приват­ні структури. Концепція вимагає управлін­ня у двох аспектах — суто територіальному, тобто в тій сфері, яка підтримує управлін­ня пропозиціями, а також галузевому — для отримання автентичного туристично-гастрономічного продукту, доступного для споживачів.


Аби сприяти розвитку такої співпраці, у 2016 році Аргентинська винна корпора­ція COVIAR створила Спеціалізовану асо­ціацію винного туризму, яка має на меті ви­значати пріоритети, формувати програ­ми, проєкти та дії, які сприятимуть розвитку і просуванню цього виду подорожей по країні.
Так туризм і виноградарство поступово поєднались і створили позитивну синергію. Виникла нова туристична діяльність, кот­ру визначили як винний або енотуризм.

 

Виноград — усьому голова

Винний туризм в Аргентині почав фор­муватися наприкінці 1990-х років і став одним із напрямів її економічних реформ. Доленосне значення для цієї сфери мав тоді притік іноземного капіталу.


Протягом останнього десятиліття про­позиція винного туризму помітно розши­рилася. Власники почали традиційне при­гощання у винарнях доповнювати іншими сервісами, завдяки чому — обростати парт­нерами і пропозиціями. У підсумку винні маршрути стали бізнесоутворювальними, принесли загальний розвиток багатьом те­риторіям. Своєю чергою, це спонукало дер­жавну та місцеву владу розробляти настано­ви щодо якості виноробних підприємств, по­літики розвитку та просування енотуризму.


Загалом у всій Аргентині для туристів відкрито 245 виноробних підприємств, 165 із яких припадають на центр і захід країни. Але коли говорять про енотуризм, насамперед мають на увазі 145 виноробних підприємств у провінції Мендоса — вино­градній «житниці» Аргентини.


Звісно, у виноробнях відвідувачам про­по­нують передусім чудові напої на дегуста­ці­ях і в магазинах, але не тільки їх. До уваги гостей — цілий комплекс можливостей: екскурсії на виноробні підприємства та ви­ноградники, участь у цікавих заходах, по­в’язаних із винною тематикою та особ­ли­востями регіону, винні бари та супутні гаст­рономічні насолоди, долучення до збо­ру врожаю, обрізування винограду та інших процесів, пов’язаних з народженням вина, огляди мистецьких галерей і музеїв, проживання в мальовничих місцинах серед численних виноградників… Перелік мож­на продовжувати.


Над національною Програмою розвит­ку винного туризму активно співпрацюва­ли фахівці з організацій «Bodegas de Argen­tina», COVIAR, «Ente Mendoza Turismo», Інституту розвитку сільських територій (IDR) та представники з 15 аргентинських провінцій. Тобто клас сервісу, автентичність звичаїв і якість продуктів гарантовано.

За допомогу в підготовці матеріалу дякуємо надзвичайному і повноважному послу Аргентинської Республіки в Україні Елені Летісії МІКУСІНСКІ.


ПОСОЛЬСТВО АРГЕНТИНИ В УКРАЇНІ

eucra.cancilleria.gov.ar
www.facebook.com/ArgentinaEnUcrania



Найкращий виноградник світу

Долина Уко біля підніжжя гір Анд у регіоні Мендоса є однією з найвисотніших аграрних зон в Аргентині й однією з найпопулярніших дести­націй для енотуризму. Це «привілейована» для лози місцевість — для рослини тут є всі найкращі природні умови та повне сприяння з боку людей. Поєднання відразу кількох мікрокліматів, висот, типів грунту та варіацій у догляді створює безліч теруарів — комбінацій, що визначають смак, бу­кет та інші особливості кожного сорту вина.


Саме в долині Уко розташований виноградник «Zuccardi Valle de Uco», який уже втретє поспіль очолив список найкращих виноробень світу — «World’s Best Vineyards – 2021». Господарює тут Себастьян Суккарді, винороб у третьому поколін­ні. Започаткував цю справу в долині його дід Аль­берто, а розвинув — батько, Хосе Суккарді, який нині очолює Виноробну корпорацію Аргентини (COVIAR). Уся родина дуже любить ділитися не­повторними смаками Уко з гостями: скарби каз­кової долини мають бути доступними для людей з усього світу. Дуже добре споживати їх у будь-якому куточку планети, але…


Уко найліпше смакує в Уко, а Аргентина — в Аргентині. Приїжджайте, вас завжди раді тут частувати.

За допомогу в підготовці матеріалу дякуємо родині Суккарді, особливо пані Хулії Суккарді, очільниці відділу гостинності в «Zuccardi Valle de Uco».


ZUCCARDI VALLE DE UCO

https://zuccardiwines.com 
www.instagram.com/zuccardivalledeuco 
www.facebook.com/ZuccardiValleDeUco