Виноробство в Аргентині нерозривно пов’язане з туризмом, а туризм — із виноробством. Тут існує кілька масштабних ініціатив, які об’єднують ці дві сфери. Надзвичайно успішний досвід вочевидь іде на користь місцевим та іноземним мандрівникам.
Туризм + вино = енотуризм
Серед такого роду ініціатив — «Винні маршрути» та «Винні дороги», якими опікуються різні провінції, державні й приватні структури. Концепція вимагає управління у двох аспектах — суто територіальному, тобто в тій сфері, яка підтримує управління пропозиціями, а також галузевому — для отримання автентичного туристично-гастрономічного продукту, доступного для споживачів.
Аби сприяти розвитку такої співпраці, у 2016 році Аргентинська винна корпорація COVIAR створила Спеціалізовану асоціацію винного туризму, яка має на меті визначати пріоритети, формувати програми, проєкти та дії, які сприятимуть розвитку і просуванню цього виду подорожей по країні.
Так туризм і виноградарство поступово поєднались і створили позитивну синергію. Виникла нова туристична діяльність, котру визначили як винний або енотуризм.
Виноград — усьому голова
Винний туризм в Аргентині почав формуватися наприкінці 1990-х років і став одним із напрямів її економічних реформ. Доленосне значення для цієї сфери мав тоді притік іноземного капіталу.
Протягом останнього десятиліття пропозиція винного туризму помітно розширилася. Власники почали традиційне пригощання у винарнях доповнювати іншими сервісами, завдяки чому — обростати партнерами і пропозиціями. У підсумку винні маршрути стали бізнесоутворювальними, принесли загальний розвиток багатьом територіям. Своєю чергою, це спонукало державну та місцеву владу розробляти настанови щодо якості виноробних підприємств, політики розвитку та просування енотуризму.
Загалом у всій Аргентині для туристів відкрито 245 виноробних підприємств, 165 із яких припадають на центр і захід країни. Але коли говорять про енотуризм, насамперед мають на увазі 145 виноробних підприємств у провінції Мендоса — виноградній «житниці» Аргентини.
Звісно, у виноробнях відвідувачам пропонують передусім чудові напої на дегустаціях і в магазинах, але не тільки їх. До уваги гостей — цілий комплекс можливостей: екскурсії на виноробні підприємства та виноградники, участь у цікавих заходах, пов’язаних із винною тематикою та особливостями регіону, винні бари та супутні гастрономічні насолоди, долучення до збору врожаю, обрізування винограду та інших процесів, пов’язаних з народженням вина, огляди мистецьких галерей і музеїв, проживання в мальовничих місцинах серед численних виноградників… Перелік можна продовжувати.
Над національною Програмою розвитку винного туризму активно співпрацювали фахівці з організацій «Bodegas de Argentina», COVIAR, «Ente Mendoza Turismo», Інституту розвитку сільських територій (IDR) та представники з 15 аргентинських провінцій. Тобто клас сервісу, автентичність звичаїв і якість продуктів гарантовано.
За допомогу в підготовці матеріалу дякуємо надзвичайному і повноважному послу Аргентинської Республіки в Україні Елені Летісії МІКУСІНСКІ.
ПОСОЛЬСТВО АРГЕНТИНИ В УКРАЇНІ
eucra.cancilleria.gov.ar
www.facebook.com/ArgentinaEnUcrania
Найкращий виноградник світу
Долина Уко біля підніжжя гір Анд у регіоні Мендоса є однією з найвисотніших аграрних зон в Аргентині й однією з найпопулярніших дестинацій для енотуризму. Це «привілейована» для лози місцевість — для рослини тут є всі найкращі природні умови та повне сприяння з боку людей. Поєднання відразу кількох мікрокліматів, висот, типів грунту та варіацій у догляді створює безліч теруарів — комбінацій, що визначають смак, букет та інші особливості кожного сорту вина.
Саме в долині Уко розташований виноградник «Zuccardi Valle de Uco», який уже втретє поспіль очолив список найкращих виноробень світу — «World’s Best Vineyards – 2021». Господарює тут Себастьян Суккарді, винороб у третьому поколінні. Започаткував цю справу в долині його дід Альберто, а розвинув — батько, Хосе Суккарді, який нині очолює Виноробну корпорацію Аргентини (COVIAR). Уся родина дуже любить ділитися неповторними смаками Уко з гостями: скарби казкової долини мають бути доступними для людей з усього світу. Дуже добре споживати їх у будь-якому куточку планети, але…
Уко найліпше смакує в Уко, а Аргентина — в Аргентині. Приїжджайте, вас завжди раді тут частувати.
За допомогу в підготовці матеріалу дякуємо родині Суккарді, особливо пані Хулії Суккарді, очільниці відділу гостинності в «Zuccardi Valle de Uco».
ZUCCARDI VALLE DE UCO
https://zuccardiwines.com
www.instagram.com/zuccardivalledeuco
www.facebook.com/ZuccardiValleDeUco