Врез: Оздоровниці Швейцарії — серед найвідоміших у світі. Та навіть серед них виділяється «Leukerbad Clinic Switzerland». Я провела в ній «розвідку» і набрала цінних порад.
Країна: Швейцарія
Автор: Ірина Горобець
Фотограф: «Leukerbad Clinic Switzerland»

Понад двадцятилітня діяльність у сфері туризму й інформації часто зводить мене із незвичайними людьми. Саме такою виявилася зустріч у посольстві Швецарії в Україні з Анною Пашу, маркетинговим директором «Leukerbad Clinic Switzerland», — дуже гарною жінкою, весь образ якої промениться позитивною енергією. Свою квітучу зовнішність вона пов’язала із секретами клініки, які мене дуже зацікавили. Так почалося моє знайомство з унікальним місцем, звідки розходяться по світу промені здоров’я.


Реабілітація в Альпах

Альпійське місто Лейкербад славиться термальними водами та цілющим гірським повітрям, кличе на гірсь­колижні схили, чарує краєвидами, старовинною архі­тектурою та смачною кухнею. Віддаючи данину цим кла­сичним швейцарським принадам, сюди все ж таки їдуть насамперед заради клініки «Лейкербад».
Установа вже понад 60 років спеціалізується на реа­білітаційних процедурах для опорно-рухового апарату та всього організму. Її фахівці зуміли поєднати найно­ві­ші методи діагностики та лікування з особ­ливим терапевтичним ефектом термальних вод Лейкербада.
Клініка зарекомендувала себе як пере­довий медичний центр, зокрема серед спор­тивної еліти. У Лейкербаді за оптимальний час ставлять на ноги навіть після важких травм і хірургічних втручань, допомагають боротися з хронічними, дегенеративними і запальними захворюваннями.
Аби позбутися хвороби, найважливіше правильно визначити її причини. Коман­дою висококваліфікованих вузькоспрямо­ваних спеціалістів тут створена й успішно застосовується унікальна програма загаль­ної діагностики.
У клініці діють два комплексні відділен­ня гінекології. Одне — для поліпшення са­мопочуття в період до, під час і після настан­ня менопаузи. Інше спрямоване на вирішення проблеми безпліддя.
Тутешні фахівці мають величезний до­свід у проведенні детоксикації та володіють цілим комплексом підтверджених нау­кових підходів. Методи лікування добира­ються у суворій відповідності з потребами пацієнтів.
Спеціальні програми передбачають пе­ріод голодування, але можуть поєднуватись і з низькокалорійною дієтою. При цьому їхня суть, як не втомлюються повторювати самі лікарі, не так у втраті зайвих кілогра­мів, як у тому, щоб за два-три тижні пацієнт очистив організм і налагодив його функції.
Із року в рік, удосконалюючись, лейкер­бадські медики створюють і впроваджують елітні омолоджувальні та антивікові програми. Кажуть, вони відкрили загадковий «код молодості», що сприяє оптимізації го­ловних функцій організму, уповільненню процесу старіння та відновленню життєво­го тонусу.
Пройшовши курси процедур у «Leuker­bad Clinic Switzerland», із власного досвіду можу запевнити, що перебування у кліні­ці приносить зовсім не стреси, до яких привчають наші медустанови, а справжню на­солоду від процедур, сервісу та обстановки. А ще — від спілкування з медиками. Мені воно принесло багато відкриттів що­до здо­рового способу життя, якими хочу поділитися.


«Голодні ігри»

У «Лейкербад-клініці» вважають лікувальне голодування ледь не панацеєю. Але тільки тут знають, як правильно голодувати й харчуватися, щоб жити довго і здорово.
Головний профі в цій галузі — професор Тьєррі ДАНТУАН. Він стверджує, що ліку­вальне голодування на основі хронобіоло­гічного і гіпотоксичного харчування — і є ті самі заповітні ліки від усіх хвороб.
У клініці «Лейкербад» програма лікуваль­ного голодування базується на прийомі спе­ціальних напоїв на основі фітоелементів та низькокалорійних овочевих бульйонів. У цьому її ексклюзивність і поблажливість до нашого організму. Адже він більш толе­рантний до такого голодування. Усе ж таки відбувається звичний для нас акт прийому їжі: людина відчуває приємні смаки та за­пахи, бачить колір продуктів, до того ж перебуваючи не в лікарняній палаті, а в ресторані…
Насамперед лікувальне голодування ре­комендують тим, хто не чекає проблем зі здоров’ям, а прагне їх уникнути, тобто ме­тод застосовують для профілактики. Також його радять людям із зайвою вагою, хроніч­ною втомою, м’язовими болями, хронічними захворюваннями органів травлення, діабетикам. І особливо голодування підхо­дить для відновлення після тяжких недуг, онкохворим перед хіміотерапією.
— Помиляються ті, хто вважає шкідли­вим голодування при певних негараздах зі здо­ров’ям, — розповідає професор Дантуан. — Наша програма «акомпанує» медикаментоз­ному лікуванню. Наприклад, людям «третьо­го віку» дає змогу зменшити щоденну дозу ліків у зв’язку із захворюваннями серця та судин, діабетом. Лікувальне голодування прискорює процес регенерації: хворі клітини швидше відмирають, а здорові — віднов­люються. Це стосується щитовидної зало­зи, проблем шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки, опорно-рухового апарату… Якщо ж ідеться про артрози, то, перш ніж почати лікувальне голодування, ми знімаємо запальний процес.
Під час лікувального голодування нала­годжується робота гормональної системи, що насамперед важливо для жінок. У них відновлюється місячний ритм і навіть від­кладається менопауза. Клітини внутрішньої секреції починають краще працювати, і це відразу поліпшує стан шкіри та взагалі зовнішній вигляд. Окрім того, лікувальне голодування — сильний антиоксидант. А ще воно підвищує ймовірність зачаття дитини. Ну чим не панацея?
— Звісно, у повсякденні ми часто забуваємо про стан свого орга­нізму, ніби його й немає… — продовжує професор. — Під час прохо­дження програми тіло саме згадує про себе. Це своєрідний струс для нього, що дає позитивний терапевтичний ефект. У результа­ті стабілізується і психологічний стан.
Оптимальна тривалість програми цілющого голодування — 21 день. Хоча вже за тиждень відзначаються позитивні зрушення, тоді людина усвідомлює саму систему харчування, входить у неї фізич­но і психологічно. Але, якщо дають змогу сили, воля, час і спосіб життя, поголодувати 40 днів — це ідеально. Хоча складно уявити!
Після завершення програми пацієнтам складають індивідуаль­ну програму гіпотоксичного (без токсинів) харчування. Дієта зовсім не драконівська, вона просто включає багато натуральних компонентів, звичайних здорових продук­тів, і просто не дає втратити досягнутого результату.
На запитання, чи має курс лікувально­го голодування хоч якісь протипоказання, професор Дантуан відповів:
— Жодних, якщо все відбувається під нагля­дом лікаря. Це значно безпечніше за таблетки!


За швейцарським годинником

Голодування асоціюється зі схудненням, і недарма. Але схуднути можна і просто відрегулювавши своє харчування на осно­ві хронобіології — науки про те, коли, що і як краще робити організму.
Доктор Філіп ГАМОНДЕС із клініки «Лейкербад» упевнений: причина багатьох проблем зі здоров’ям — у відриві сучасної людини від природи, токсичні продукти в магазинах і відсутність збалансованого режиму. Повернутися до гармонії з навко­лишнім світом і власним організмом — це, на його думку, універсальний рецепт здоров’я і довголіття.
Свого часу Гамондес був одним із тих, хто запропонував хронобіологічне та гіпо­токсичне харчування як основу програм клініки «Лейкербад».
— Насправді це була не зовсім новація. Відомості про таку систему харчування зна­ходимо в різних епохах, у всіх цивілізацій. І скрізь основний принцип один і той самий: сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові.
Хронобіологію називають «капіталом світу», про неї чимало пишуть. Але клініка у швейцарському Лейкербаді чи не єдина базується тільки на хронобіологічному та гіпотоксичному харчуванні.
Суть хронобіології — в тому, що нам варто повертатися в минуле, в часи предків, коли люди були єдиним цілим із природою. В усіх країнах сонце вставало і сідало, всю­ди були ранок і вечір, сніданок і вечеря, а між ними — обід. Людина жила просто, в гармонії з навколишнім світом.
А суть гіпотоксичного харчування — в тому, щоб усунути з раціону токсичні харчі. Наприклад, вироби з пшениці, молочні продукти... За великим рахунком — усе, що продається в магазинах і навіть на ринках: скрізь пестициди, гормони, антибіотики...
Виходить, наші уявлення про правиль­ний режим харчування безнадійно застарі­ли... або навпаки — відірвалися в часі від природного ритму.
Своїми рекомендаціями доктор Гамон­дес просто епатує:
— Перше: потрібна жирна їжа вранці.
Виявляється, якщо між 6-ю та 8-ю ран­ку приймати правильний жир, холестерин у нас не підвищуватиметься, а падатиме! Жир усуне багато непотрібного в організ­мі. Це неможливо пояснити теорією, але, кажуть, ефект майже магічний.
— В обідній час, приблизно з 12.00 до 13.30, організму потрібні білки. Тому вдень варто звернути увагу на м’ясо, рибу, білки рослин­ного походження. Їх неодмінно треба змішу­вати з вареними овочами, які не шкодять мікрофлорі кишківника. Традиція поєднува­ти білки з вареними овочами є в кухні бага­тьох країн світу. Прикладом може бути й український борщ. Варені овочі зводять нані­вець токсичні властивості риби та м’яса, а ось злаки — ні.
Злаки доктор Гамондес дозволяє пацієнтам не частіше трьох разів на тиждень. І, зрозуміло, ніяких десертів після обіду. Крім того, в харчуванні клініки немає глю­теновмісних і молочних продуктів. Хіба що топлене масло. Коли про його користь для організму пам’ятали, було значно мен­ше алергій, депресій і онкозахворювань.
А нам кажуть про якийсь прогрес у ме­дицині, про те, що люди стали краще хар­чуватися! Подивіться навколо: ніколи рані­ше в світі не було стільки людей, які стражда­ють на шлунково-кишкові захворювання.
Доктор продовжує рекомендації:
— 17-та година — найкращий час для то­го, щоб поїсти солодкого. Недарма всі мами світу дають своїм дітям солодкий полуденок. Саме о 17-й годині відбувається вироблення серотоніну, в результаті чого дитина краще спить, і мелатоніну, завдяки якому сон дає відновлення організму.
Принципове значення має кількість з’ї­деного солодкого. Вона залежить від люди­ни — її ваги, активності. 10–30 грамів чор­ного шоколаду (мінімум 70% какао), один-два маленькі фрукти, трохи ягід. Можна поїсти меду, але пам’ятаючи про розмір порції. Горіхи — це той жир, який можна приймати якраз о 5-й вечора, як і вранці.
— Увечері — риба, вона допомагає заго­ю­вати мембрану клітини, дуже корисна для мозку та очей.
Про квашені продукти, характерні для нашої кухні, доктор каже тільки хороше. До речі, виявляється, і сіль не така шкідли­ва, як вважалося, — вона допомагає орга­нізму тримати всі олігоелементи разом.
— А після 18.00 — не їсти нічого! — завер­шує рекомендації доктор Філіпп Гамондес. — Наші предки рано вставали, їли білкову їжу в обід і рано лягали. Вони постійно перебували в стані терапевтичного голоду­вання: з 6-ї вечора по 6-у ранку — 12 годин на день детоксикації!
Ось я і замкнула голодуванням коло своєї «розвідки» у клініці «Лейкербад». Частина порад підходить на щодень, а час­тина... Краще починати втілювати їх у життя в супроводі професіоналів. «Leuker­bad Clinic Switzerland» — не просто лікарня та оздоровниця, а й школа здорового спо­собу життя. Курси процедур тут — це ще й свого роду лекції.
Як добре, що місць, де дбають про здо­ров’я на високому рівні й без зайвих стерео­типів, на світі стає дедалі більше. Але клініка в Лейкербаді була серед перших і, напевно, завжди залишатиметься серед провідних.


ПРОФЕСОР ТЬЄРРІ ДАНТУАН

Головний лікар «Leukerbad Clinic Switzerland» (Швей­царія). Керує відділенням превентивної медицини. Фа­хівець у галузі ранньої профілактики вікових змін. Активно займається дослідницькою роботою, очолює створену ним у 2014 році академічну кафедру з між­народною магістратурою — мультидисциплінарним науково-освітнім центром. Викладає на медичному факультеті Лімозького університету.
Практикував як лікар зі спеціалізацією «Полівалентна геріатрія», був координатором досліджень пам’яті та зв’язку між раком і старінням. Працював лікарем в уні­верситетському клінічному комплексі (CHU) в Ліможі (Франція), у 2002–2017 роках — професор і головний лікар відділення медицини внутрішніх органів, геріат­рії та біології старіння. Клінікою «Лейкербад» керує з червня 2017 року.


ДОКТОР ФІЛІП ГАМОНДЕС

Нутриціоніст і фахівець із традиційної китайської ме­дицини. Отримав федеральний диплом Вищої школи натуропатії (Швейцарія) за фахом «Традиційна китай­ська медицина, акупунктура і туїна». Ліцензіат факуль­тету фундаментальних і прикладних наук університету Пуатьє (Франція). Має дипломи Школи традиційної ки­тайської медицини (Франція), абдомінальної акупунк­тури і нутриціоніста школи «Агапе» (Швейцарія). Акре­дитований професійними асоціаціями APTN і ASCA. Викладає на курсах для лікарів нутриціологію, мікро­нутріентологію, гіпотоксичне хронохарчування, біоло­гічно активні домішки. Його гасло — слова Гіппократа: «Нехай твоя їжа буде твоїми першими ліками».


www.leukerbadclinic.ch/ru