Міжнародний туризм. Журнал про мандрівки та відпочинок детальний пошук

На головнуНаписати листа

Редакція Новини Архів Передплата Реклама Фотобанк
Міжнародний туризм Номер 6 Україна чудес Із келихом по Закарпаттю
Номер 6 від 27 листопада 2008р.
Номер 6 від 27 листопада 2008р.
Welcome to Ukraine
В наступному номері

В номері 3'2017

КАППАДОКІЯ
Політ у країну фей

БЕРН
Вікенд з історією

КАТАЛОНІЯ
Містами й берегами

МАЛЬТА
Собор лицарів

НАТАЛКА ФІЦИЧ
Культ предків

ШВЕЙЦАРІЯ

УГОРЩИНА

ФРАНЦІЯ

ІСПАНІЯ

ЄГИПЕТ

ТАНЗАНІЯ

ГРУЗІЯ

ТУРЕЧЧИНА

УКРАЇНА

 

 

 

 



Конкурс «Пізнай світ!»
Подорож листоноші
VIP-клуб
Вояж-колекція
Україна чудес
Мандруйте на здоров'я
Краєвиди душі
Terra Incognita
Спосіб життя
Від свята до свята
Модні екскурси
З усіх-усюд
Кімната сміху
Живий світ
Україна чудес
Із келихом по ЗакарпаттюВерсія для друку

Останнiми роками в мiстечках i селах Закарпаття набувають розвитку традицiї давнього, старовинного виноробства. Для цього в регiонi є чудовi природно-клiматичнi умови, старi дiдiвськi секрети та головне — люди, якi з душевним теплом i любов’ю займаються улюбленою справою.

Здавна Закарпаття є краєм бiлих вин, вони вважаються найкращими в Українi. Напої це особливi. Знавцi та любителi завжди зможуть вiдрiзнити їх вiд молдовських, кримських, одеських, миколаївських або херсонських.

Із келихом по Закарпаттю

Дедалi бiльше шанувальникiв вина прагнуть наблизитися до виробника, купувати безпосередньо у господаря. Приватнi винарнi — це не iндустрiальне виробництво, а малi домашнi пiдприємства, де часто виробляється напрочуд вишуканi, просто-таки «бутиковi» напої.

Уже понад десятилiття, п’ять разiв на рiк збираються винороби в Ужгородi, Мукачевi, Береговi й Виноградовi на фестивалi, аби показати свої найвишуканiшi творiння — бiлi й червонi, сухi та десертнi вина. З’являються все новi чудовi аматори-винороби, здобувається i вдосконалюється досвiд цiєї справи. 2007 року створено Спiлку приватних виноградарiв i виноробiв Закарпаття.

— А все почалося у 2000 роцi, — каже Олександр Ковач, голова спiлки. — Тодi пiсля галузевого фестивалю (здобули III мiсце за бiлi вина) вирiшили серйозно зайнятися виноробством. Iз часом з iнiцiативи спiлчан зорганiзували для прихильникiв напою спецiальний винний тур.

«Закарпатський туристичний винний шлях» уперше запросив гостей нещодавно, 2008 року. До справи органiзатори вiднеслись вiдповiдально i по-дiловому. Уклали угоду з кафедрою туризму Ужгородського нацiонального унiверситету про спецiальнi навчальнi курси для екскурсоводiв винного туризму (торiк уже пiдготовлено 34 гiди). Одеський Iнститут виноградарства i виноробства iменi Таїрова сертифiкував вина чотирьох виноробiв краю з дев’яти учасникiв за ГСТУ 202.002-96. Це виннi пiдвали родини Ковачiв у селi Концово, «Старий пiдвал» у Берегово, «Селянське господарство «Шош» у селi Кiдьош i господарство Анталовського з Бобовища. Саме цi винороби й вирiшили створити вiкенд-тур «винним шляхом».

Познайомимося ближче з одним iз пунктiв — берегiвським «Старим пiдвалом». Переступивши його порiг, вiдразу потрапляєш у приємну тишу, таємничий напiвморок i вогку прохолоду льоху, де горять жовтi лiхтарi й хвилями старої цегли нависає стеля. Погребок справдi старовинний — йому близько трьохсот рокiв. Вiн практично єдиний лишився вiд колишнього берегiвського пiдвального ряду.

Нас привiтно зустрiчає господар Олег Гаврильченко з дружиною Тетяною. Пропонують продегустувати найкращi вина з домашньої колекцiї. У «Старому пiдвалi» виготовляється 9 сортiв вин (5 бiлих сухих, 1 рожеве сухе, 2 червонi сухi та 1 червоне десертне) з iсторичних сортiв винограду, якi практично нiде бiльше не збереглися: Мюллер-Тургау, Цвайгелт, Мускат-Оттонель, Серемський Зелений, Трамiнер, Рислiнг, а також неповторне «кюве» — сумiш бiлих сухих вин, що вiдтворює букет берегiвського виноробного краю. Досвiдченi майстри виготовляють за традицiйними технологiями марочнi вина. Вино виграє рiзними вiдтiнками: вiд бiлого до золотаво-бурштинового, вiд рожевого до рубiново-вишневого.

Але щоб виноград вiдкрив свої таємницi, сповна показав смаковi якостi у винi, заграв на сонцi рiзнобарвами, потрiбно виростити лозу дбайливо, як немовля, аж до зрiлостi. Упродовж ряду рокiв цiєю справою у «Старому пiдвалi» займається Вiктор Дем’янович — агроном за фахом, кандидат сiльськогосподарських наук.

Спустившись у погреб, де зберiгаються «стратегiчнi» запаси у дубових дiжках i горизонтально складених пляшках, по-справжньому оцiнюєш цiлорiчну працю винороба. А ще бiльше — тi титанiчнi зусилля, яких потребувало видовбування таких пiдвалiв у суцiльнiй скелi. За переказами, такi пiдземелля вирубували понад 300 рокiв тому полоненi турки, яких мiсцевi удiльнi князi пiсля здобутих перемог у битвах засилали у свої володiння. Слiди кайла видно досi…

Але найяскравiше враження залишає дегустацiя в гармонiйному поєднаннi з нацiональними, особливими стравами та мiнеральними водами. Спершу вас навчать культури вживання та оцiнки вина, а вже потiм запропонують скуштувати напої — вiд сухого бiлого дiйдете до десертного червоного. Пiд час дегустацiї господар Олег Гаврильченко знайомить вiдвiдувачiв з iсторiєю цього мистецтва у краї, демонструє процес переробки винограду, з любов’ю та захопленням розповiдає про технологiчний процес. Виявляється, значно дужче смакує те, про що ти бiльше знаєш!

— Тiльки в дегустацiйних залах можна сповна вiдчути гармонiю вина. Це поєднання сонця i вiтру, творчостi й натхнення, щедростi та любовi. Людина спiлкується з вином, i коли вона робить це правильно, воно їй вiдкривається по-справжньому, — мовить пан Олег.

Започатковуючи «Закарпатський туристичний винний шлях», органiзатори врахували насиченiсть та динамiку подорожi, прорахували його за категорiєю «все включено». Програма передбачає вiдвiдання п’ятьох найкращих приватних винних пiдвалiв, трьох легендарних закарпатських замкiв i музеїв, проживання, харчування, трансфер, вiдвiдання термальних басейнiв та куштування мiнеральних вод. За доплату ж органiзатори можуть запропонувати навiть виннi косметологiчнi процедури — пiлiнг, ванну й навiть лазню!

Представники Берегiвського винного ордену святого Венцела (заснований 2001 року) вважають: «Умiння оцiнити добре вино — це ознака зрiлостi людини, її високої культури». Тож будьмо такими! 

 

Винарня «Старий пiдвал»

Закарпатська область,

м. Берегове,

вул. Виноградна, 37/2

Тел./факс: (03141) 42-237

Моб.: (099) 030-4556

(099) 030-4557

(050) 670-7712

www.bereg-vine.com

 


Адреса редакції:
вул. Кловський узвіз, 15, Київ, 01021
Тел./факс: 254-5190/93, 288-9625
Всі зауваження та питання просимо надсилати за електронною адресою intour.magazin@gmail.com

Всі права захищені. Міжнародний туризм, 2005.

Копіювання та передрук інформації з сайту дозволено тільки з письмової згоди Редакції.

Думка авторів публікацій не завжди відповідає думці редакції.

Відповідальність за достовірність фактів, власних назв та імен, інших відомостей несуть автори.


Туристична виставка UІTT

Welcome to Georgia! National Tourism Award

16-я Азербайджанская Международная Выставка «Туризм и Путешествия»

Медицинский туризм

ЯРМАРОК ПОДОРОЖЕЙ-2017

МАНСАНА:: Туристична агенція. Відпочинок на морі. Екзотичний відпочинок. Екскурсійні тури. Гірськолижні тури.