Врез: Аюрведа — стародавнє знання, що пов’язує наше здоров’я зі свідомістю та духовним світом. Воно чудово адаптується до ХХІ століття та різних широт Земної кулі.
Автор: Ірина ІВАНОВА, експерт з аюрведи

Слово «аюрведа» із санскриту можна перекласти як «знання про життя». Нехай вас не бентежить, що ця наука виникла далеко від нашої землі й у давні часи. Так, вона сягає своїми витоками всіх чотирьох індійських книг Вед. Але подібні знання були відкриті різними народами світу, на різних континентах. Як стверджують історики, існува­ло воно й на наших теренах.Тож коли частина наших ста­родавніх предків вирушила на півострів Індостан, їхня «наука життя» долучилася до тамтешньої. Ведична тради­ція донесла її до нас. Час розібратися, що ж це таке.



Слава вчителям

У сиву давнину троє мудреців зустрілися для здійснення священної місії — зібрати стародавні знання й передати їх людям. Адже хвороби і стра­ждання не давали людям проходити життєвий шлях із повною реалізацією, змушували помира­ти в муках і заново проходити коло переродження.
У 1970-х роках індійський мудрець на ім’я Ма­хариші Махеш Йогі приніс ці знання у Захід­ний світ. Він зібрав відомих науковців, які допомогли адаптувати давнє вчення для сучасності. Нині ді­ють Міжнародний ведичний університет Маха­риші в американському штаті Айова, центр руху Махариші в Голландії, клініки аюрведи у США, Німеччині, Південній Африці… й в Україні. У цих установах працюють люди, які закінчили уні­верситет Махариші, медитують, ведуть здоровий і моральний спосіб життя та володіють техноло­гіями аюрведи. Вже самий лише наш (!) дотик є цілющим. Ми не генії й не святі, ми провідни­ки Вчення, тому перед кожною процедурою ка­жемо: «Слава нашим учителям».
У кожної людини — свої вчителі. Наше життя має багато обумовленостей: «матрицю» при народженні, виховання, середовище, людське ото­чення, море інформації в сучасному світі… У всьо­му цьому легко заплутатися. Щоб знайти себе, всім нам потрібно заспокоїти розум. Для цього і служить аюрведа.



Аюрведа і я

Своє призначення теж бачу в тому, щоб нести це знання. Мені допомагає фраза, яка пролуна­ла у свідомості Махариші: «Навіть якщо тебе по­чує лише один зі ста, іди й говори».
Я провідний фахівець аюрведичної клініки в Києві. Дванадцять років тому була біля її витоків. А перед цим мусила докорінно змінити своє життя. У першій його частині я була багатою та успішною, і все ж траплялися тяжкі періоди: утратила близьку людину, виховувала сама дитину, втрачала гроші — так лягала карма. І весь час я шукала те, що допомогло б іти по життю легко, отримувати внутрішнє задоволення і мати фізичний ресурс.
І тоді поруч з’явилися люди, які жили за ведичними законами. Я бачила, що вони врівнова­жені, здорові, молоді, гарні, добре витримують стресові ситуації. Як пацієнтка клініки аюрведи я відчула, як усе працює.
Завдяки клініці, досягши балансу в житті, від­чула дуже сильний поклик робити щось для лю­дей. Закрила свою компанію, закінчила універси­тет Махариші… Моя велика подяка за підтримку — засновнику клініки, вчителю трансцен­денталь­ної медитації, лікарю аюрведи Віктору Сергійо­вичу Мацишину.
Усі мої місця роботи, подорожі, навчання скла­лися, мов пазл. І тепер я знаю, чому. В дитинстві та юності, в пору пристрасної цікавості до життя ми надто переймаємося нашим проявленим, мате­ріальним світом. І навіть будучи в ньому успішними, відчуваємо нестачу наповненості, існуван­ня якоїсь головної мети. Повернути собі можли­вість істинної реалізації дає змогу аюрведа.
Ведичний спосіб життя зробив мене цілісною, гармонійною, поліпшив моє самопочуття і зовніш­ність. Через багато років маю кращий вигляд, ніж до того, тому уникаю розмов про свій вік.
Працюю переважно з жінками як аюр­ведичний косметолог, фахівець із трансцендентальної медитації. Але місія кожно­го з наших лікарів значно ширша за спеціа­лізацію. До нас приходять жінки після роз­лучення, втративши дитину чи бізнес. Їм здається, що життя закінчилось і не має сенсу. Насправді це початок трансформа­ції особистості, коли людина потребує під­тримки тих, хто пройшов такий шлях.
Це не просто слова, а частина ведичних технологій.
Усі працівниці в нашій клініці володіють високими материнськими якостями: любов’ю, співчуттям, потребою служити і віддавати. Тільки такі можуть витримати нашу нелегку роботу. Адже коли пацієнт проходить наші програми очищення, він переживає всі свої життєві негативи зано­во. І ми повинні мати сили сказати йому: споглядай це, мов хмари, і відпускай.
Спочатку ми не ставилися до клініки як до проекту, а просто робили людям доб­ро. Нам не потрібна була реклама — про нас розповідали самі пацієнти. Зараз до нас приходить чимало відомих людей, сла­ветних жінок. Не називаю їхніх імен, оскільки вони були переді мною повністю відкриті. Важливо те, що вони налагодили життя з допомогою ведичних знань і при­ходять тепер із дітками, яких без аюрведи могли і не мати. Ось на що здатні живі знан­ня, чуйна людська підтримка.



Свідомість і фізіологія

Свідомість тісно пов’язана з тілом. Не­здорове тіло відволікає від самореалізації, радості, щастя.
Існують чотири рівні свідомості: прояв­лене, сон зі сновидіннями, сон без снови­дінь і трансцендентний. Щоб уявити остан­ній, потрібно пригадати моменти, коли у нас немає думок, але ми й не спимо. Саме в такі миті наше єство гармонізується, на­лагоджується робота мозку, омолоджуєть­ся організм. Ви сидите самозвернено, за­плю­щивши очі, й промовляєте мантру — звук, який учитель вираховує за датою ва­шого народження і який резонує з кожною клі­тинкою вашого тіла. Це відносить вас від невирішених питань, сумнівів, вражень прожитого дня. І коли це стається, ви ясно бачите розв’язання «нерозв’язних» проблем. Після цього багато питань виявляються неістотними, будь-які конфлікти залагоджуються без напруження, заспокоюється дихання, поліпшується кровопостачання, організм отримує правильне живлення. Поступово тіло саморегенерується, сповільнюються процеси старіння.
Трансцендентальної медитації можна навчитись у клініці аюрведи. Її практику­ють багато відомих у світі людей, серед яких — Стінг, Девід Лінч, Пол Маккартні, Лів Тайлер і чимало українських зірок.
Звісно, медитації та спеціальні процеду­ри для заспокоєння розуму слід проводити правильно, згідно з вашою тілесною і душевною конституцією. Але пересічній лю­дині не обов’язково знати всі нюанси аюр­веди. Досить пройти навчання у клініці й час від часу повертатися до неї для корек­ції обізнаними й довіреними людьми.



Змініть світ

Навіть за наявності грошей, слави, зла­годи в родині тощо людина може не відчу­вати радості, щастя. Їх дає лише наша реа­лізація в житті того духовного складника, який перебуває у фізичному тілі.
Усі проблеми людей і людства — у неві­гластві. Ми розриваємо зв’язок із нашим першоджерелом, втягуємось у метушню повсякдення і «за деревами не бачимо лісу». Головними ж у житті є наша думка і наша дія. Якщо хочемо змінити щось у проявле­ному, потрібно йти углиб себе — пізнавати себе, вдосконалювати. У жодному разі не по­вторювати чиєсь життя, а проживати своє.
Аюрведа каже: якщо бажаєш змінити світ, почни із себе — налагодь гармонію в собі, віднайди себе і реалізуйся, почни радіти. Коли навколо багато цілісних і гар­монійних людей, життя стає кращим.
Не переймайся тим, на що не можеш вплинути. Не піддавайся на провокації кон­фліктів і не провокуй їх. Відповідаючи на зло злом, ми ніколи не досягнемо гармонії — просто висловте свою думку і спокій­но відійдіть, рано чи пізно ваше слово зро­бить свою справу. Сіючи добро, отримуємо його із джерел, про які й не здогадувались.
Якщо припустилися помилки й усвідо­мили її — сприйміть це як досвід і не повторюйте її. Повертайтеся на правильний шлях і йдіть упевнено. Це стосується й ве­дичних практик, і будь-чого в житті. Якщо немає сил, можна перечекати — все одно настане світанок, вітер розвіє туман, стане ясно і сонячно.
Якщо ви винні, попросіть пробачення в людини, зробіть це хоча б подумки. І про­щайте помилки іншим та собі. Головне — виходити з будь-якої ситуації через добрі думки і справи.
Коли приходить наша карма і приносить випробування за діяння у минулих життях, сприймайте це, як туман на шляху, — спокійно йдіть, тримаючись свого курсу. Вдаватися до регресивного гіпнозу і дізнаватися, що відбувалося з вами в ми­нулих інкарнаціях, немає сенсу, ліпше візь­міть усе від цього життя.
Ніколи не пізно починати долучатися до аюрведи і ніколи не варто зупинятися на цьому шляху. Особисто я стала на нього в досить зрілому віці й зуміла змінити свою долю на краще.



Аюрведа і ми

Чи підходить стародавнє вчення для лю­дей ХХІ століття? Так, тим паче, що старан­нями науковців і посвячених воно зміню­ється. У минулих століттях залишились ас­кеза і чернецтво. Нині давні знання поєд­нуються з досягненнями техніки і техноло­гій. У наш час до гармонійного життя про­буджується напрочуд багато людей. Вони нині не суперники, а браття й сестри, тому об’єднуються — це світогляд ХХІ століття, нової епохи, розпочатої після 2012 року. Змінюються ДНК, гормональна система, фізіологія… Змінюються підходи до харчу­вання: поступово рослинна їжа замінює м’ясо і рибу. А якщо й споживаються, то бе­руться трохи, але тільки найкращі. Віджи­вають своє алкоголь, зайва вага і багато хво­роб. Потроху беруть своє екологічна свідо­мість і бажання наблизитися до природи.
Але ХХІ століття — вік швидкостей та ін­формації. Цей невпинний потік приту­плює наші почуття, тому ми постійно в го­нитві за насолодами. Через це тепер процедури ма­ють бути сильнішими, чіткіше структурова­ними, а ведичні препарати — стерильними, проникливими, зручними у використанні.
У нашій клініці є процедура «Оживлен­ня чуттів», яку ми відновили за трактатами й адаптували до сучасності. Очищуємо по черзі всі органи чуття за допомогою препа­ратів і процедур, повертаємо людям радість життя. І не забуваємо при цьому про засо­би ХХІ століття.
Аюрведа пристосовується і до епохи, і до типів людської конституції. Це відповідь на запитання, яке я часто чую: «Чи підхо­дить для нас чужоземне вчення? Де Індія, а де Україна?!». Справді — так, як в Індії, потрібно лікуватися лише в Індії. У нас свій клімат, свої пори року… Аюрведична клініка на німецькому курорті Бад-Емс по­чала адаптацію аюрведи для європейців, а ми в Києві це продовжуємо.



Поради на щодень

Усі ми живемо в агресивному середовищі, особливо містяни. Швидко пересу­ваємося, багато спілкуємося, вирішуємо за день безліч питань, харчуємося не тим, що виростили наші руки. Але навіть у цьо­му становищі можемо підтримувати свої баланс і ресурс.
•    Не піддавайтеся сильним негативним і позитивним емоціям: і ті, й інші спалюють життєву силу. Звісно, ліпше відчувати радість, аніж стрес, проте завжди вмійте сказати собі «стоп».
•    Чергуйте відпочинок і фізичні наванта­ження — важливе і те, й інше.
•    Будьте активними у світлу пору доби, а відпочивайте у темну. Адже ми є частиною природи і підвладні її законам. Якщо людина веселиться або працює вночі, вона порушує свої внутрішні процеси, виснажу­ється і зрештою починає старіти.
•    Більше харчуйтеся вдень, ніж увечері, — так ви отримаєте життєву енергію, а не складки на животі. Недостатньо харчуючись у світлу пору, люди забагато спожива­ють перед сном, травлення відбувається з порушеннями циклу, в результаті утворю­ються токсини і шлаки, а вранці ви проки­даєтесь із притупленою свідомістю.
•    Пийте побільше чистої води, адже ми на 80 відсотків складаємося з неї. Через спрагу нам часто здається, що хочеться їсти. Спо­живаючи якісну воду, ми влаштовуємо собі детоксикацію, насичуємо клітини киснем, самовідновлюємося. В ідеалі вода має бути живою, джерельною. Та я рекомендую вам талу воду, яка теж має колосальну оздоров­чу силу.
•    Зранку випивайте трохи води з лимоном і медом. Це відкриває залози, очищує організм.
•    Їжте в тиші, без телевізора, або за приємною розмовою.
•    Уникайте стресів. Вони особливо шкід­ливі для жінок, як і перевтома. Трудитися жінкам аюрведа рекомендує не більше 4 годин на добу.
•    Коли працюєте, думайте про роботу, ко­ли їсте — про їжу, коли відпочиваєте — про приємні речі. Якщо весь час, коли ви в ро­дині, повертатися думками до роботи, не буде ладу ні в родині, ні в роботі.
•    Універсальний засіб для жінок будь-якого віку та конституції — трояндова во­да. Раджу використовувати її чи не в усіх випадках життя: після душу, перед нанесенням крему, у спекотні дні, під час авіа­перельотів… Вона зволожує шкіру, викли­кає відчуття свіжості та чистоти, передає жінці всі грані краси.
•    Ніколи не варто ламати себе і виходити зі своєї пракриті, конституції. У кожного з нас своя стихія: вітер, вогонь, земля, вода. Уявлення про те, що красиво бути лише худим, нав’язане у ХХ столітті. Людина гарна тоді, коли вона здорова і гармонійна. А створити ваш власний образ у сучасному світі допоможуть стилісти, візажисти, перукарі, дизайнери…
•    Якщо не можете жити за аюрведою, про­ходьте її курси у клініці, прочищайте пан­ча­карму, займайтеся трансцендентальною ме­дитацією. Через накопичені стреси бло­ку­ються системи нашого організму, орга­ни не отримують належного живлення. Ведичні практики розслаблюють організм, налашто­вують свідомість. Лікар призначає харчуван­ня і спосіб життя за вашою конституцією. Зрештою усуваються навіть ті хвороби, що зароджуються. Аюрведа впливає на першо­причину, тоді як таблет­ка усуває симптом.
І головна порада. Індійське привітання «намасте» перекладається як «я бачу в тобі Бога». Бачте Його в кожній людині. Якщо будемо ставитись одне до одного так, жи­тимемо в любові та радості.
Намасте, любі читачі!